De afgelopen paar weken waren wij voor werk weer in Nederland en gaan dan natuurlijk ook op bezoek bij familie en vrienden. Tijdens een avondje uit viel me toch weer op dat veel mensen Cola Zero of Light bij het eten drinken en ook bij ons op tafel stond er helaas een zero variant frisdrank.
Zelf ben ik nooit een voorstander geweest van light of zero producten en heb ik dan ook wel eens discussies wat nou “beter” is als je toch eens zin in frisdrank hebt. Ik hoor vaak dat je met zoetstof je lichaam voor de gek houdt, doordat het geen echte suikers zijn, maar hoe zit het nou echt? Op de terugweg kon ik mijn telefoon niet loslaten om het eens goed uit te zoeken. Hieronder deel ik mijn bevindingen met jou.
Is aspartaam echt zo slecht?
Aspartaam staat bij velen bekend dat het niet goed voor je is, maar het heeft wel een E-nummer. Dit betekent dat het bij normaal gebruik veilig is.
Alleen zijn er steeds meer onderzoeken die tot de conclusie komen dat zoetstoffen op de lange termijn wel degelijk slecht voor je kunnen zijn. Zo is de ‘School of Kinesiology and Health Science’ in Canada tot de conclusie gekomen dat de consumptie van aspertaam invloed heeft op het BMI in combinatie met glucoseintoleratie en daarmee dus obesitas.
Ook heeft het ‘Women’s Health Initiative’ onderzoek gedaan naar het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen in de postmenopauze door het gebruik van ‘diet’ drankjes. Hieruit bleek dat vrouwen die meer dan 2 diet drankjes per dag dronken een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben.
Hoe dan ook, feit blijft dat zoetstoffen in de fabriek worden gemaakt en daarmee alleen zitten in bewerkte producten. Dit zijn dus geen pure producten, waardoor het beter is deze te mijden. En als je dan toch bewerkte producten wilt nuttigen met E-nummers of aspartaam, geniet ervan en neem dit dan wel met mate.
Light en zero frisdranken kan je beter laten staan
Zoals al eerder gezegd is het niet alleen zoetstof in de light of zero frisdranken waarvan ik van mening ben dat je het beter niet kan nuttigen, maar ook kleurstof en voedingszuren. De zuurgraad in frisdranken is zo laag dat je tandglazuur langzaam kan oplossen (tanderosie).
Daarnaast geeft het eten of drinken van light of zero producten je een reden om een extra snack of drankje te nemen, omdat je waarschijnlijk ook denkt ‘ach er zit toch geen suiker in’. Maar denk ook aan de andere E-nummers die erin verwerkt zitten.
Als je een craving hebt naar frisdrank, schijnt dit een teken te zijn van je lichaam om aan te geven dat je een tekort hebt aan calcium. In plaats van een glaasje frisdrank te drinken, kan je beter kiezen voor gezonde alternatieven met calcium, zoals peulvruchten, noten, boerenkool, lijnzaad en chiazaad.
Het nuttigen van bewerkt voedsel geeft een drang naar meer suiker
Door het regelmatig blijven gebruiken van bewerkt eten en drinken met suiker of zoetstoffen blijf je behoefte hebben aan zoet voedsel. Ik merk het zelf al snel. Als ik een avondje uit ben geweest en daarbij hapjes en drankjes heb gedronken die zoeter zijn dan ik normaal nuttig, heb ik de volgende dag ook weer zin in minder gezonde dingen. Terwijl als ik gewoon eet en drink zoals ik altijd doe, heb ik deze cravings helemaal niet.
Waar ik versgeperste jus van onze eigen sinaasappels uit de tuin erg zoet vind, vindt een andere (die koffie met 3 schepjes suiker drinkt en regelmatig bewerkte voeding nuttigt) de jus niet zoet genoeg. Dus als je jezelf een gezonder voedingspatroon aanleert met veel minder suiker, hier een gewoonte van maakt, dan is je suikerbehoefte veel lager en zal je pure voeding lekkerder vinden.
Suiker geeft de drang om hier meer van te willen eten. Het heeft invloed op het beloningssysteem van je brein. Wil je af en toe toch iets zoeter maken, gebruik dan honing of fruitsuikers, zodat je meteen goede voedingsstoffen binnen krijgt als vezels en vitamine C. Als je echt gezond wilt eten en drinken, schrap dan zoveel mogelijk bewerkt eten en drinken uit je voedingspatroon.
Wil je meer weten over hoe een gezond voedingspatroon aan te nemen en hier een gewoonte van maken, lees hier meer over hoe ik jou hiermee graag zou willen helpen.