Wanneer we stress hebben, verbruiken we meer magnesium dan wanneer we meer ontspannen zijn wat kan resulteren in een tekort. Een tekort kan zorgen voor mentale en fysieke klachten. Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Onder andere deze mineraal zorgt ervoor dat er meer dan 300 processen uitgevoerd kunnen worden. Terwijl tegenwoordig veel mensen een tekort hieraan hebben.

Zoveel mensen om mij heen hebben hoofdpijn en migraine klachten, die te verminderen zijn door meer magnesium. Vroeger had ik zelf bijna dagelijks hoofdpijn en wekelijks migraine, maar ook vaak kram in de kuiten. Sinds ik de afgelopen jaren magnesium suppleer en uiteraard echt gezond eet met onder andere meer magnesium rijke voeding als bladgroenten in mijn voedingspatroon, heb ik bijna nooit meer hoofdpijn. Migraine al helemaal niet meer.

Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort?

Een magnesium tekort kan je gemakkelijk herkennen. Je lichaam geeft namelijk seintjes als er een tekort aan een of meer voedingsstoffen of mineralen is, zo ook als er een magnesium tekort is.

Enkele symptomen van een tekort aan magnesium zijn:

 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Duizeligheid
 • Depressie
 • Epilepsie
 • Geheugenverlies, concentratieproblemen
 • Vermoeidheid, slapeloosheid
 • Overvol hoofd
 • Neurologische aandoeningen
 • Spierpijn, tintelingen, gevoelloosheid
 • Kramp / restless legs
 • Snel geprikkeld of geïrriteerd

Hoe kan een magnesium tekort ontstaan?

Een groot deel van de Nederlanders blijkt een magnesium tekort te hebben. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

 • Te weinig groenten en fruit in het voedingspatroon. Hier zit juist magnesium in en in de voeding die het meest wordt gegeten door Nederlanders juist minder.
 • Minder mineralen in groenten door bodemverarming. De grond waar ons groenten en fruit wordt geteeld bevat tegenwoordig een stuk minder mineralen dan vroeger.
 • Meer stress in het hedendaags leven. Bij stress wordt er meer magnesium gebruikt, waardoor er meer magnesium noodzakelijk is.

Uiteraard is het belangrijkste om een gezonde levensstijl aan te nemen waarbij je voldoende groenten en fruit eet, genoeg beweegt en voldoende ontspant na een stressvol moment of een stressvolle dag. Een supplement is hierbij zeker geen vervanging, maar aan te raden als aanvulling om gezond te worden of te blijven.

De effecten van magnesium

Magnesium ontspant de spieren en geeft een kalmerend effect. Ook verbetert het je geheugen en zorgt het ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Zoals ik hiervoor al aangaf, verbruik je meer magnesium wanneer je stress hebt. Alleen al door alle schermen waar we tegenwoordig hele dagen naar kijken en intensief sporten, ervaart jouw lichaam stress en is dus meer magnesium noodzakelijk. Als je voldoende magnesium binnen krijgt, zal deze je meer rust geven met een betere nachtrust. 

Maar magnesium is ook ontzettend belangrijk voor jouw energie. Deze mineraal zorgt er namelijk voor dat er energie uit jouw voeding wordt omgezet. Daarnaast heeft jouw lichaam magnesium nodig om vitamine D te kunnen opnemen en om te zetten. Heb je je wel eens moe gevoeld na een dagje aan het strand of na een flinke workout? Dat komt doordat je magnesium ook verliest tijdens het zweten. Dat zijn momenten om je tekort aan te vullen. 

Daarom is het belangrijk om onder andere voldoende groene bladgroenten en ongezouten noten te eten waar veel magnesium in zit, maar ook vette vis en peulvruchten zijn magnesiumrijk. Door bodemverarming zit er echter niet meer zoveel magnesium in onze groenten, waardoor ik het wel aanraad om te suppleren. 

Hoe kies je een goed magnesium supplement?

Er zijn ontzettend veel supplementen verkrijgbaar. Je hoeft maar een drogist of een supermarkt binnen te lopen, of je hebt keuze uit velen. Maar let op, je hebt supplementen van hoogwaardige kwaliteit zoals Vitakruid die helaas een stukje duurder zijn en supplementen van slechts een paar euro. Goedkoop is duurkoop geldt ook hierbij. De betere merken zoals Vitakruid gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten en streven naar kwaliteit met de best mogelijke opneembaarheid en daarmee werkzaamheid. De goedkope merken gebruiken bevatten weinig voedingsstoffen en daartegen over juist de verkeerde vulstoffen, zelfs kleurstoffen en suiker (!) die meer schade aanrichten dan goed voor je zijn. 

Kies dus voor een hoogwaardige vorm die een hoge biologische beschikbaarheid heeft. Deze zijn goed opneembaar en dragen bij aan een optimale gezondheid. Deze staan garant voor de hoogste kwaliteit en gebruiken zo min mogelijk hulpstoffen en vulstoffen.

De 3 beste opneembare vormen zijn bisglycinaat, malaat en tauraat

De magnesium bisglycinaat voor ‘s avonds is goed voor je geestelijke balans, een goede nachtrust en helpt bij geestelijke inspanning. Daarnaast helpt bisglycinaat bij futloosheid, je zenuwstelsel en vermindering van vermoeidheid. 

De magnesium malaat is voor ‘s ochtends, deze heeft een positief effect op je energie , gaat dus vermoeidheid tegen en gebruik je voor de spieren (tegen onder andere kramp en restless leg), maar ook deze werkt voor je geestelijke welzijn en de spijsvertering.

De laatste is magnesium tauraat. Deze is goed voor je hart en werkt ontspannend, dus ideaal voor het slapen en tijdens stressvolle periodes. Ondersteunt bij menstruatie en bij hormonale disbalans, helpt hoofdpijn / migraine te voorkomen, is goed voor je botten en versterkt je immuunsysteem.

Je kunt ook een combinatie van deze vormen nemen. Zelf neem ik malaat in de ochtend bij mijn smoothie om scherp te zijn voor de dag en de tauraat in de avond voor meer ontspanning.