‘Ik eet al gezond’, ‘ik eet elke avond groenten.’ Dit zijn veelvoorkomende opmerkingen die genoemd worden. ‘Waarom zou ik mijn voedingspatroon moeten veranderen?’ Er zijn veel redenen om een gezonde levensstijl aan te nemen wat gemakkelijk en lekker is en niet duur hoeft te zijn. Je gaat jezelf niet onthouden van lekker eten, maar juist nieuwe gerechten eten die gezond, puur en onwijs lekker zijn.

1. Boost je gezondheid
2. Je krijgt meer energie
3. Je zit lekkerder in je vel
4. Verbetert je slaapkwaliteit
5. Verbetert je geheugen en concentratie
6. Verlaagt je stressniveau
7. Maakt je haar, huid en nagels gezond
8. Je bespaart geld

Boost je gezondheid

Een ongezonde levensstijl kan gezondheidsklachten veroorzaken en is dan ook de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Het voedingspatroon van vele Nederlanders bestaat tegenwoordig uit met name bewerkt voedsel uit de fabriek wat niet gericht is op het voeden van het menselijk lichaam en deze slechts vullen. Dit zorgt voor een ernstig tekort aan belangrijke vitamines, mineralen en voedingsstoffen en daarbij een verhoogde kans op ontstekingen.

Hierboven gaf ik al een voorbeeld van een opmerking over groenten. De gemiddelde Nederlander eet elke dag 130 gram groenten. Helaas is dit verre van voldoende. De grond waar onze groenten wordt geteeld is lang niet meer zo voedzaam als vroeger. En in ons hedendaags leven hebben we zoveel te verwerken, dat het belangrijk is om zeker 500 tot 800 gram groenten per dag binnen te krijgen. 

Hoe vaak zegt men wel niet ‘Kanker of een zwak hart zit in de familie’? Vroeger dacht men dat je genen bepalen of je wel of niet een ziekte krijgt. Tegenwoordig blijkt dit niet helemaal meer te kloppen, dus leg je er niet bij neer. Er zijn specialisten die ervan overtuigd zijn dat de erfelijkheidsfactor verlaagd kan worden tot 20%, sommigen gaan zelfs nog verder en zijn van mening dat deze factor naar 0% verlaagd kan worden als je een gezond voedingspatroon volgt in combinatie met onder andere voldoende beweging. Een gezonde levensstijl dus.

Natuurlijk spelen de genen die je hebt gekregen mee bij de kans op gezondheidsklachten, maar deze kans kan je dus al verkleinen door je voedingspatroon te veranderen. Je bent dus in staat om je immuunsysteem te versterken en westerse ziektes en gezondheidsklachten te voorkomen.

Als je gezond leeft, ben je minder vatbaar voor ziektes. Kortom, een gezonde levensstijl kan jouw leven compleet doen veranderen. Velen zijn jou al voorgegaan en voelen zich gezonder en fitter dan ooit. Ik heb zelfs al meerdere mensen mogen helpen om van hun tabletten af te komen, zoals harttabletten en tabletten voor diabetes type 2. Dat is toch geweldig?! Als je hulp of steun nodig hebt om je gezondheid te boosten en/of gezond af te vallen, bekijk dan het online gezond afslank programma

Je krijgt meer energie

Waar voldoende lichaamsbeweging ontzettend belangrijk is, is gezond eten het belangrijkste dat je kan doen om je energieniveau te verhogen. Een gezond voedingspatroon bevat voeding dat rijk is aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor energie.

Bij elke maaltijd heb je de keuze om gezonde voedingsstoffen of bewerkt voedsel te eten. Als je kiest voor bijvoorbeeld sneetjes brood met heerlijk beleg en een glas verse sinaasappelsap, zal je merken dat je even later een ‘after dinner dip’ hebt. Door echter gezonde voeding met voedingsstoffen te eten krijg je juist energie. 

Gezonde voeding bevat namelijk complexe koolhydraten die je langdurig energie geven, doordat de langzamer worden verteerd. Als je gedurende de dag ook voldoende water drinkt, kan je lichaam de voedingsstoffen makkelijker verwerken. Vermijd dus voedingsmiddelen als frisdrank, brood en snoep die je slechts kort een energiepiek geven en vervolgens een dip.

Mensen die begonnen met een gezond voedingspatroon aan te nemen, voelen zichzelf fitter, vitaler en gelukkig. Ze hebben meer energie.

Je zit lekkerder in je vel

Een verkeerd voedingspatroon met eventueel te weinig beweging zullen ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Zoals al eerder verteld zorgt deze levensstijl ervoor dat je lichamelijke klachten krijgt wat op zijn beurt weer kan resulteren dat je je slechter voelt. Omgekeerd werkt het ook, door je voedingspatroon te verbeteren zal je lekkerder in je vel zitten en minder negatieve gevoelens hebben.

Toen ik zelf begon met gezonde voeding dacht ik dat ik dit wel lichamelijk zou merken, maar had ik niet verwacht dat dit ook invloed zou hebben op mijn geestelijke gezondheid. Na een tijdje dagelijks rond 800 gram groenten te hebben gegeten in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen en voldoende water te hebben gedronken, merkte ik dat mijn stemming al veel beter was. Ik word vrolijker wakker. Logisch, als je nagaat dat vitamines en andere mineralen ervoor zorgen dat je meer gelukshormonen aanmaakt.

Verbetert je slaapkwaliteit

Goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en om te herstellen van de drukte van de dag. Helaas hebben veel mensen slaapproblemen, wat het moeilijker maakt om een goede gezondheid te hebben. Een slecht voedingspatroon met veel geraffineerde suikers, koolhydraten, alcohol en cafeïne bemoeilijken een goed nachtrust. 

Als je een onrustig gevoel hebt, vermoeid bent en/of regelmatig hoofdpijn hebt, dan heb je waarschijnlijk een tekort aan serotonine. Deze neurotransmitter is nodig om melatonine aan te maken, het slaaphormoon. Om de slaapkwaliteit te verbeteren, is het van belang om geraffineerde voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne uit het voedingspatroon te verminderen of zelfs te schrappen en ervoor te zorgen dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt zoals eieren, zaden, pitten en bruine rijst. 

Verbetert je geheugen en concentratie

Bij voeding voor de gezondheid denkt men vaak aan de lichamelijke gezondheid, maar de geestelijke gezondheid wordt vaak vergeten. De hersenen zorgen ervoor dat je elke dag überhaupt kan functioneren. Deze hersenen bestaan voor maar liefst 60% uit vet. Daarom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt en absoluut niet verstandig om een dieet te volgen die vetten uit het voedingspatroon schrapt. 

De vitamines A, D, E en K zijn belangrijk om het geheugen en de concentratie te verbeteren in combinatie met omega 3. Om je hersenen gezond te houden en je geheugen en concentratie te verbeteren is het belangrijk om regelmatig voeding te nuttigen als blauwe bessen, eieren, pompoenpitten, bloemkool, kabeljauw en walnoten. Magnesium ondersteunt de gemoedstoestand en daarbij het geheugen en concentratie. Dit vindt je vooral in groene bladgroenten, broccoli, peulvruchten en cacao.

Verlaagt je stressniveau

Stress vormt samen met diens gevolgen een vicieuze cirkel die enkel te veranderen is door te doorbreken. Wanneer je veel (langdurige) stress hebt, ben je eerder geneigd om te grijpen naar ongezonde voeding. Je hersenen geven immers aan dat je hier behoefte aan hebt. Wanneer je ongezonde voeding nuttigt, kan je last krijgen van je darmen, wat weer zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen, waardoor je eerder stress zult ervaren. En zo is de cirkel compleet. 

Daartegenover werkt de vicieuze cirkel ook in positieve zin; heb je een gezond voedingspatroon, zullen je darmen beter functioneren, waardoor je lichaam voedingsstoffen beter opneemt, waardoor je weer minder vatbaar bent voor stress.

Als je in een stressvolle periode zit, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen die je stresslevel ofwel cortisol verlagen en je geluksgevoel ofwel serotonine verhoogt en zorgt voor goed functionerende darmen.

Belangrijke voedingsstoffen hierbij zijn tryptofaan, omega 3, magnesium en GABA. 

Tryptofaan maakt namelijk serotonine aan en zit onder andere in vis, cacao en bananen. Bij een tekort kan je tryptofaan suppleren. 

Omega 3 zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt gevormd wat zit in bijvoorbeeld wilde zalm en makreel, chiazaden en lijnzaad. Het is ook aan te raden om omega 3 te suppleren met vloeibare visolie. 

Zoals hiervoor al verteld is magnesium een hele belangrijke om je gemoedstoestand te ondersteunen, het helpt je geheugen en concentratie te verbeteren, maar werkt ook rustgevend wanneer je stress hebt. Doordat de grond waarop onze voeding wordt geteeld lang niet meer zo vruchtbaar is als vroeger, krijgen we niet meer voldoende magnesium binnen. Daarom is ook het ook hierbij verstandig om te suppleren met een goede magnesium tauraat

GABA werkt kalmerend en is dus ideaal bij een stressvolle situatie of periode. Ook deze voedingsstof zit net als magnesium in groene bladgroenten, broccoli en peulvruchten, maar ook in noten en eieren. Ook kan je GABA suppleren.

Om je cortisol te reguleren kan je dus zorgen dat je omega 3 binnenkrijgt, maar er is meer cortisol regulerende voeding. Denk hierbij aan groenten, fruit, vitamine C, paddenstoelen en knoflook.

Maakt je haar, huid en nagels gezond

Naast fit en vitaal zijn is het natuurlijk ook erg fijn als je haar, huid en nagels gezond zijn en er goed uitzien. Door je voedingspatroon te veranderen naar een gezonde, zal je merken dat gezonde haren, huid en nagels een mooie bijkomstigheid zijn. 

Calcium en magnesium zijn belangrijke voedingsstoffen hierbij. Deze kan je onder andere vinden in groene bladgroenten, broccoli, kool, tofu, noten en zaden.

Je bespaart geld

Als ik jou zou vragen wat je gezondheid je waard is, zal je waarschijnlijk zeggen ‘alles’. Maar hoe fijn zou het zijn als ik je zou vertellen dat gezonde voeding zelfs voordeliger kan zijn dan je huidige voedingspatroon? 

Er zijn zoveel voorverpakte en gemakkelijke producten te koop, die naar mijn mening geldverspilling zijn. Los van het feit dat deze producten vaak lang houdbaar zijn en dus vol met onnodige toevoegingen zitten, kan je enorm besparen door deze producten vers te kopen.

Biologische producten zijn gezonder en duurder, maar niet noodzakelijk bij een gezonde voedingspatroon. Het belangrijkste is dat je pure, natuurlijke ingrediënten gebruikt die niet uit de fabriek komen. 

Ga eens na hoeveel een zak chips kost in vergelijking met een stuk fruit of een groenten. De laatste 2 zijn zoveel voedzamer, gezonder en voordeliger. En als je eens stilstaat bij hoeveel een pakje wereldgerechten kost en hoeveel het zou kosten als je al die ingrediënten uit dat pakje vers en los zou kopen, zal je zien dat  het voordeliger is om de pakjes en zakjes voortaan te laten staan.

Wil je hulp en/of tips om je voedingspatroon te veranderen? Volg dan mijn online afslank programma waar ik je ook boodschappentips geef en je coach naar een gezonde levensstijl.