Wat is Clean Eating?

Clean Eating is geen dieet, het is een levensstijl.
Om pure natuurlijke ingrediënten te consumeren.

Een Clean eating levensstijl gaat het om het vermijden van verwerkte en geraffineerde voeding en draait om het eten van pure, natuurlijke en verse voeding. Bij Clean eating ga je je lichaam voeden in plaats van vullen.

Ik eet voor minstens 90% onbewerkte voeding en daarbij geen aardappelen, pasta of rijst. Deze vervang ik voor zoete aardappel, bruine rijst zoals quinoa en zilvervliesrijst, couscous en bulgur. Doordeweeks drink ik alleen water en een enkele keer een glas Spa Rood met wat fruit. In het weekend drink ik een glaasje Sangria met een stukje kaas. 

Brood eet ik bijna nooit en als wel, dan is dat glutenvrij. Als ontbijt eet ik vaak ei of gebakken havermout. Om recepten zoeter te maken, gebruik ik agave of maple syrup. Dit doe ik wel zo min mogelijk, aangezien deze natuurlijke siropen ook suiker zijn. Bakken en braden doe ik in olijfolie of kokosolie en ik eet veel kip afgewisseld met 1 keer in de week vis en maximaal 1 keer in de week rood vlees.

Clean eating gaat om:

 • het eten van pure, natuurlijke voeding, het liefst biologisch
 • het vermijden van geraffineerde suikers
 • zoveel mogelijk vermijden van bewerkte voeding, zoals pakjes en zakjes
 • veel groenten en fruit eten
 • je maaltijden zelf bereiden
 • het eten van 5 tot 6 maaltijden per dag
 • het bakken en braden in olijfolie, kokosolie, sesamolie of een notenolie
 • bewust eten kopen en etiketten lezen
 • het beperken van frisdrank en alcohol
 • het vermijden van aardappelen, pasta en witte rijst
 • de zoutinname beperken
 • zoveel mogelijk Clean eten

Zodra je met Clean eating bent begonnen, zal jij je na slechts een paar dagen al anders voelen. 

Door het lekkere, gezonde en pure eten, voel jij je al snel fitter en gezonder.

Bepaal voor jezelf hoe streng jij je aan Clean eating wilt houden. Je doet het voor jezelf en jij moet het zelf volhouden. Ik raad je wel aan om zeker het 80-20 principe aan te houden, oftewel voor 80% Clean eating. Af en toe een minder gezonde snack of maaltijd moet gewoon kunnen.

Vaak willen mensen alle ‘slechte dingen’ vermijden, waardoor ze naar mijn mening te streng zijn voor zichzelf door helemaal geen suikers, geen alcohol en geen ongezonde snacks meer te eten. De meesten houden dit maar een bepaalde tijd vol, waardoor ze in korte tijd afvallen en vervolgens eetbuien krijgen of zelfs helemaal terugvallen in hun oude gewoontes.

Wel moet ik zeggen dat ik aan het begin ook erg streng was, maar ik merkte al snel dat Clean eating echt mijn levensstijl is geworden en ik dus best af en toe een minder gezonde snack of maaltijd kan eten. 

Als je vaak suikers eet, zal je lichaam naar deze suikers blijven vragen. Zo krijg je deze verkeerde cravings. Door te snoepen, krijgt je bloedsuikerspiegel een piek, waardoor je lichaam zal verlangen naar meer suiker. Terwijl het snoepen ervoor kan zorgen dat je je moe en futloos voelt.

Al snel zal je gewend zijn aan deze schone levensstijl en je zal merken dat je zonder de vele suikers en zout kunt. Wanneer je deze Clean eating levensstijl langer volhoudt, zal je merken dat je geen cravings meer hebt naar ‘slecht’ eten en uiteindelijk zal je weten en voelen wat te eten bij echte cravings.

Zo kan je bijvoorbeeld een craving hebben naar chocolade. Bedenk je dan waarom dat is. Je lichaam heeft dan magnesium nodig. Ga dan voor een gezondere variant, zoals de pure variant met minstens 70% cacao of nog beter, ga voor een handje noten of groene bladgroenten. Zo krijg je ook magnesium binnen.

Richt je daarom niet op wat je ‘allemaal’ niet mag eten, maar op wat je allemaal wel mag eten. De voeding die je allemaal wel mag eten, zorgt er namelijk voor dat je je fit en gezond voelt.

Dankzij mijn Clean eating levensstijl kies ik voor gezondere, betere alternatieven met pure ingrediënten voor de vaak ongezonde snacks en gebakjes. En geloof mij, daar kan ik echt van genieten!


Teveel suikers

Zoals hiervoor al verteld is suiker een van de boosdoeners van een futloos gevoel. Als je vaak suikers eet, zal je lichaam naar deze suikers blijven vragen. Vermijd voeding waar toegevoegde suikers in zitten. Ik begrijp dat wanneer je een druk leven lijdt zoals de meesten van ons doen, je echt niet altijd de tijd hebt om een verse maaltijd te bereiden. Wat doe je dan? Wellicht ga je voor een ‘gezonde’ kant en klare maaltijd, gebruik je groenten uit blik of gebruik je de welbekende pakjes om snel een maaltijd op tafel te zetten die toch smakelijk is.

Helaas zijn deze zogenaamde gezonde maaltijden helemaal niet zo goed voor je als beweert word. Aan bewerkte en kunstmatige voeding zijn vaak veel E-nummers, zout en suiker toegevoegd. Deze zijn moeilijk te herkennen aangezien er veel soorten benamingen zijn voor suiker naast de welbekende fructose en glucose. Je doet er dus veel beter aan te kiezen voor verse ingrediënten en maaltijden. Als je zin hebt in iets zoet, ga dan voor natuurlijke suikers zoals fruit. 

Vroeger was ik altijd gek op taarten, gebakjes en andere desserts. Mijn thee dronk ik altijd met 3 schepjes suiker. Mijn moeder noemde mij dan ook altijd een ‘zoetekauw’. Doordat mijn maaltijden en snacks voor zeker 80% Clean eating zijn, vind ik het al snel te zoet en merk ik dat ik de laatste tijd mijn eigen recepten aanpas naar minder Agave en geen craving meer heb zodra ik snoep ruik.

Alle benodigde voedingsstoffen

Het is altijd belangrijk dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Oftewel de gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten met genoeg vitamines en mineralen. Wanneer je niet genoeg van deze voedingsstoffen binnen krijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals ziektes, diabetes en hart- en vaatziekten.

Door schoner te eten krijgt je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen, waardoor je lichaam sterker wordt en meer energie heeft.

Gezonde eiwitten

Veel mensen eten kwark of yoghurt als ontbijt of drinken een glas melk ‘s ochtends. Echter is het beter om zuivel en met name melk te matigen. Hier zitten namelijk vaak toegevoegde ingrediënten als suikers in, waardoor het beter is om alternatieven te kiezen als amandelmelk en plantaardige yoghurt. Als je toch liever gewone yoghurt of kwark eet, ga dan voor de magere varianten zonder vruchten. De vruchtenkwark en vruchtenyoghurt bevatten namelijk veel toegevoegde suikers en kleurstoffen.

Goede eiwitten zitten onder andere ook in (biologische) eieren, rauwe noten, ongezouten zaden en pitten, vis, schaaldieren, mager vlees als kipfilet en kalkoen, donkere bladgroenten en quinoa.

Gezonde vetten

Nog steeds krijg ik regelmatig de opmerking dat vetten slecht voor je zijn. Niks is minder waar. Tarweproducten en suiker zijn juist slecht voor je. Je lichaam heeft juist gezonde vetten nodig om te functioneren. Plantaardige vetten, zoals avocado’s, noten, zaden en pitten, olijfolie en kokosolie zijn gezonde vetten. Zelf eet ik regelmatig een halve avocado of noten en pitten bij mijn plantaardige yoghurt.

Gezonde koolhydraten

Vermijd witte rijst en tarweproducten, zoals brood en pasta. Dit zijn lege koolhydraten. Het is veel beter om gezonde koolhydraten te eten, zoals groenten (ongesneden), fruit (met mate), havermout, boekweit, quinoa, zoete aardappel en bruine rijst (zilvervliesrijst).

Een veel voorkomende foute gedachte is dat Clean eten veel tijd in beslag neemt om te bereiden en ook nog eens veel geld kost. Dit is zeker niet waar, want ik heb zo veel gerechten die binnen een handomdraai klaar zijn en vaak stukken goedkoper zijn dan de bekende pakjes met wereldgerechten of andere kant en klare maaltijden. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt.

Zo meal prep ik op woensdagen en zondagen vaak voor enkele dagen en in het weekend ga ik helemaal los in de keuken en zet ik soms ook moeilijkere culinaire clean eating gerechten op tafel.

Neem gezonde snacks mee naar je werk of wanneer je een dag op pad gaat om bijvoorbeeld te shoppen. Anders is het moeilijker om gezond te eten. Ik heb een aantal recepten voor gezonde snacks, maar een appel, wortel of komkommer is natuurlijk ook een goede keuze.

Gezond eten klaarmaken hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Met mijn 10 gratis recepten + 2 bonus recepten hoop ik je een beeld te geven hoe makkelijk en lekker het is om voor de gezondere opties te kiezen en je net zo fit en energiek te voelen als ik!

Ik ben ervan overtuigd dat jij ook een gezonde levensstijl kan bereiken. En wel met behulp van Clean eating en ik help je er heel graag bij!

Clean eating is super makkelijk, ook wanneer je een druk leven hebt en/of niet kunt koken 😉 Probeer mijn gezonde recepten en je zult proeven hoe lekker Clean eating is!