Zonder dat je het door hebt krijg je suiker binnen. Suiker als complexe koolhydraten heeft ons lichaam nodig om te kunnen functioneren. Helaas zit alleen tegenwoordig bijna overal geraffineerde suiker in. Van koek en snoep tot zelfs yoghurt, ketchup en granola. Er zijn verschillende benamingen voor suiker, denk maar een glucose, dextrose, sucrose en honing, maar ook geconcentreerd vruchtensap is helaas suiker en wordt door fabrikanten creatief gebruikt om ons het idee te geven dat hun product een betere keuze is. Het klinkt gezond, doordat het woord ‘vruchten’ in de naam zit. Helaas is deze soort suiker net zo slecht voor je als geraffineerde witte suiker.
Geconcentreerd vruchtensap wordt namelijk gemaakt door het sap uit bijvoorbeeld een sinaasappel te persen, waarbij het sap dus wordt gescheiden van de vezels in het vruchtvlees. Vervolgens wordt het water uit het sap verwijderd, waardoor alleen de suikers overblijven. Hierdoor worden de suikers meteen in jouw lichaam opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel piekt.
En dan zijn deze geraffineerde suikers ook nog overal te krijgen en anders zie je er wel reclameborden of spotjes op tv van, waardoor je er eerder een craving naar krijgt. Afgelopen week hoorde ik over iemand die een dieet gaat volgen die adverteert met ‘gezond leven’. Nieuwsgierig als ik ben zocht ik het dieet op en schrok ik ontzettend. Wat bleek nou, bij dit dieet wordt beweert dat je gezond gaat leven met gerechten die bestaan uit geraffineerde producten en suikers als basterdsuiker en rietsuiker. Balans is key, dat zeker, maar om mensen die overgewicht hebben en hulp zoeken voor de gek te houden hiermee, daar word ik echt boos van. Dan heb je niet het juiste doel voor ogen, namelijk geld verdienen in plaats van mensen helpen met hun gezondheidsproblemen.
De gemiddelde Nederlander krijgt momenteel gemiddeld 110 gram suiker per dag binnen tegen 130 gram groenten per dag. Waar meer dan 25 gram suiker per dag is al schadelijk voor de gezondheid, inclusief fructose, oftewel fruitsuikers. Een gemiddelde van 110 gram per dag is dus echt een serieus groot probleem. Voordat ik de gevolgen van het nuttigen van teveel suiker ga behandelen, wil ik eerst uitleggen wat er precies gebeurd wanneer er suiker in ons lichaam binnenkomt.
Wat doet suiker?
Wanneer je suiker binnen krijgt, gebeurd er meteen wat in je lichaam. Je lichaam zet het om in glucose, zodat je er energie van krijgt en je ook geestelijk scherp bent. Daarnaast wordt je beloningssysteem in gang gezet dat meteen dopamine en endorfine produceert. Het voelt fijn, waardoor je meer wilt. Dat gebeurd dus wanneer je suiker binnen krijgt. Maar wanneer je dus teveel suiker binnen krijgt, wordt er ook meer dopamine aangemaakt en ontstaat er een verslaving.
Te vaak te veel suiker nuttigen maakt het moeilijker om af te kicken. Daarom is het belangrijk om gezond te eten, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Als je dit enige tijd volhoudt, zal je al merken dat je minder zin hebt in suiker. Dit komt doordat er geen tekort is aan voedingsstoffen, waardoor je geen cravings hebt naar snelle suikers. Een craving naar iets zoets is namelijk een teken van het lichaam dat er een tekort is.
Na je hele leven op een bepaalde manier gegeten te hebben, is het moeilijk om je voedingspatroon in een keer om te gooien. Dit heb ik ook meegemaakt. Daarom gaan we met het online afslank programma met behulp van kleine stappen en een week detox stapje voor stapje op weg om een gezonde levensstijl aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om door te zetten.
De gevolgen van structureel teveel suiker
* Insuline resistent
Elke hap die je neemt komt terecht in je darmen, die ervoor zorgen dat er insuline wordt aangemaakt. Wanneer je regelmatig teveel suikers eet, wordt jouw lichaam ongevoelig voor deze insuline, er wordt een insuline resistentie veroorzaakt. Je kan je lusteloos voelen en er kan overgewicht ontstaan. Dit is ook wel de fase voordat er diabetes type 2 kan worden ontwikkeld, oftewel een waarschuwing van je lichaam.
Jouw lichaam geeft namelijk aan wanneer je insuline resistentie hebt. Daarom is het belangrijk om goed op je lichaam te letten en ernaar te luisteren. In onze drukke maatschappij is het soms erg lastig om signalen van je lichaam op te merken, dus zal ik hieronder enkele symptomen opsommen.
- Futloosheid
- Duizeligheid
- Bloedsuikerschommelingen
- Drang naar zoet
- Hoge bloeddruk
- Extra vetopslag in de buikstreek
- Moeite met afvallen
* Diabetes type 2
De oorzaken van diabetes type 2 zijn onder andere weinig lichaamsbeweging, overgewicht en ongezond eten. Wanneer je last van overgewicht hebt, ben je minder gevoelig voor insuline (insuline resistentie). Hierdoor worden de bloedsuikerwaarden chronisch hoog wat kan leiden tot diabetes type 2. Om hiervan te herstellen is het belangrijk om genoeg te bewegen en gezond te eten zonder geraffineerde suikers, maar met complexe koolhydraten.
Diabetes type 2 kan je onder andere herkennen aan:
- Vermoeidheid
- Veel dorst
- Blaasontstekingen
- Vaak infecties
- Hart- en vaatziekten
Vroeger dacht men dat vet slecht voor je is, dat vet een dikmaker is en je daar hart- en vaatziekten van kan krijgen. Gelukkig weten we inmiddels beter, maar merk ik dat helaas sommige mensen dit nog steeds denken. Gezonde vetten als olijfolie, kokosolie en omega 3 uit vette vis zijn juist heel goed voor ons lichaam en hersenen. Deze vetten hebben wij nodig om vitaminen te kunnen opnemen.
Het is suiker dat het risico op hart- en vaatziekten doet verhogen. Wanneer je bloedsuiker namelijk langdurig hoog is door teveel suiker gebruik, is de kans groter dat de bloedvaten beschadigd raken. Het risico hierop is dus groter als je diabetes type 2 hebt.
Meer lichaamsvet
Zoals ik aan het begin al vertelde hebben wij koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. En dan bedoel ik de complexe variant. De complexe koolhydraten worden namelijk langzaam omgezet tot glucose en daardoor langzamer afgegeven aan ons lichaam. De snelle koolhydraten (geraffineerde suikers) worden snel omgezet tot glucose en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel piekt. Als je meer suikers binnen krijgt dan dat je verbruikt, worden deze suikers omgezet in vet.
Hoe kom je ervan af?
Eet gezonde en pure voeding
Het is belangrijk om te variëren met gezonde voeding, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Vandaar het mooie zinnetje ‘eat the rainbow’. Elke kleur pure voeding bevat namelijk andere vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Als je zin in iets zoets hebt, neem dan een groene appel waar ook fruitsuikers inzitten, maar ook andere gezonde voedingsstoffen als vitamines en mineralen.
Suiker zorgt ervoor dat er veel dopamine wordt aangemaakt en er een verslaving ontstaat. Groenten geven naast de vele gezonde vitamines en mineralen een stuk minder dopamine af, waardoor er geen verslaving naar suiker ontstaat.
Bewerkte producten uit de fabriek bevatten vaak suiker en andere toevoegingen die ons lichaam niet voeden, maar slechts vullen. Door een aantal weken een gezond voedingspatroon te volgen zal je merken dat je niet meer hunkert naar suiker en dat je juist meer energie krijgt van onbewerkte voeding.
Beweeg meer
Beweging is ontzettend goed voor de je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vandaar dat ik aanraad om ‘s ochtends meteen de dag te beginnen met een half uur beweging. Ken je het volgende? Je zou gaan sporten, maar eigenlijk heb je geen zin en als je dan toch bent gegaan, voel je jezelf zo goed. Zo trots op jezelf dat je het toch hebt gedaan? Probeer dit eens wanneer je zin hebt in iets zoets. Ga eens een stukje wandelen, hardlopen of een andere sport die je leuk vindt.
Volg geen diëten
Een dieet is vaak erg streng, waardoor dit je veel negatieve energie kost en het moeilijk vol te houden is. Koolhydraatarm dieet is hier een voorbeeld van. Hierbij worden koolhydraten die ons lichaam nodig heeft voor glucose uit het voedingspatroon geschrapt, waardoor je belangrijke voedingsstoffen mist. Hierdoor is het nog moeilijker om geen snelle koolhydraten oftewel suikers te eten. Het is daarom veel gezonder om je voedingspatroon geleidelijk aan te passen met zoveel mogelijk onbewerkte voeding, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt om goed te functioneren en op een gezonde manier af te vallen met blijvend resultaat.
Mealprep
Heb je doordeweeks vaak geen tijd of geen zin om in de keuken staan? Kies dan een of twee dagen in de week om een aantal gezonde maaltijden te gaan mealpreppen. Als je goed bent voorbereid, heb je zo een gezonde maaltijd opgewarmd en is de kans kleiner dat je een makkelijke kant en klare maaltijd maaltijd haalt met geraffineerde suikers en andere slechte toevoegingen. Wees ook voorbereid als je weet dat je lang buiten de deur bent door je maaltijd thuis klaar te maken en mee te nemen. Heb je tips nodig voor het mealpreppen? Dan vindt je deze hier.