Als je een gezonde levensstijl hebt, ben je minder vatbaar voor virussen. Toen het coronavirus net Nederland had bereikt, schreef ik al een blog over hoe je jouw immuunsysteem kan versterken tegen virussen. Gelukkig bevestigen steeds meer wetenschappers dit en wordt hier ook steeds meer aandacht voor besteed in de media. Hoe meer aandacht hiervoor, hoe beter vind ik, dus hoog tijd om weer een blog hierover te schrijven.

In Engeland loopt er inmiddels al een campagne voor een gezonde levensstijl. De maker van de campagne geeft aan zelf Corona te hebben gehad en na zijn herstel een gezondere levensstijl te hebben aangenomen. Hij zegt: ‘Je krijgt meer energie en je voelt je sterker als je afvalt. En als je afvalt, help je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook de gezondheidszorg.’ Kortom, een gezonde levensstijl kan jouw leven compleet doen veranderen.

🚨 63 experts verzoeken om een leefstijl campagne 🚨

Inmiddels hebben maar liefst 63 experts uit de gezondheidszorg ons kabinet verzocht om ook een leefstijl campagne tijdens de Covid-19 pandemie te starten. Een gezonde levensstijl boost jouw gezondheid en geeft je meer energie dat is een feit en in deze tijd extra van belangrijk.

De neurowetenschap ziet namelijk dat mensen steeds minder bewegen. De gemiddelde Nederlander bewoog al weinig, maar nu wordt er nog minder bewogen terwijl dat juist nu zo belangrijk is. Toen de sportscholen dicht gingen en nu dat er minder mensen tegelijk kunnen sporten, word het natuurlijk lastiger om te bewegen. Daarom doe je er verstandig aan om creatief te zijn en een andere manier te vinden om toch te kunnen sporten. 

Er zijn steeds meer virtuele sportlessen beschikbaar, maar er zijn ook genoeg gratis filmpjes op Youtube met HIIT workouts, yogalessen en meer. Maar je kan ook zelf thuis of in de tuin aan de slag met een matje en eventueel pepflessen als gewichtjes. Of met een vriendin, buurvrouw of een groepje op gepaste afstand hardlopen door de wijk. 30 minuten aaneengesloten per dag bewegen is al genoeg om je immuunsysteem te boosten.

3⃣ karakteristieken op de intensive care 🏥

Er zijn 3 belangrijke karakteristieken van de mensen die momenteel door het Covid-19 virus op de intensive care liggen; man, oudere leeftijd, overgewicht. Een BMI vanaf 25 is overgewicht en vanaf 30 is obesitas, waar het gemiddelde van de mensen die op de intensive care liggen gemiddeld 29 is. Een derde van de mensen op de intensive care heeft een BMI van boven de 30, obesitas dus.

Er zijn een paar dappere mensen op tv geweest die met overgewicht en Corona op de Intensive care hebben gelegen. Zij wilden graag vertellen hoe hun ziekteverloop was en gaven aan dat het wel leek of iedereen op de afdeling overgewicht had. Een van de patiënten zegt: ‘Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je familie’ refererend naar afvallen en gezonder leven. Zijn familie heeft namelijk in onzekerheid geleefd toen hij in coma op de intensive care lag. Vervolgens moest hij zelfs opnieuw leren lopen. 

Teveel buikvet is een van de belangrijkste oorzaken van een lager immuunsysteem en daarmee een ernstiger ziekteverloop van Corona. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe ernstiger het ziekteverloop. 

Zoals bekend zijn ook oudere mensen een risicogroep, maar ook jongeren kunnen besmet raken. Daarom is het belangrijk om kinderen goede gewoontes aan te leren; voldoende bewegen en gezond eten. Uiteraard is het zeer belangrijk om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen door afstand te houden, mondkapjes te dragen en je handen vaak te wassen, maar ondanks deze voorzorgsmaatregelen kan je alsnog ziek worden. En daar komt een gezonde levensstijl om de hoek kijken om een zwaar ziekteverloop te voorkomen. 

Diabetes op de intensive care

Naast dat het erg opvallend is dat een groot percentage van de corona patiënten overgewicht hebben, heeft ook een derde van de patiënten op de intensive care diabetes type 2. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Daarom is het erg belangrijk om een gezonde levensstijl aan te leren als je diabetes typ 2 hebt. Dit bereik je onder andere door langzame koolhydraten te eten en andere gezonde, pure voeding dat niet uit de fabriek komt. Hier kan en wil ik je natuurlijk erg graag bij helpen.

Strijd tegen de coronakilo’s

Van veel mensen hoor ik dat ze zijn aangekomen in coronakilo’s. Begrijpelijk gezien de sportscholen dicht zijn geweest en we in tijden van stress vaker “comfort food” eten met veel slechte vetten, suikers en snelle koolhydraten om ons een stukje beter te voelen. Helaas voel je je hierdoor maar een kort moment een stukje beter en maak je het stress gevoel op de lange termijn alleen maar erger. 

Veel mensen maken grapjes over de coronakilo’s en doen er luchtig over, maar het is eigenlijk 💢 een serieus probleem. Door teveel ongezond eten te nuttigen wordt je afweersysteem namelijk minder sterk en ben je meer vatbaar voor virussen als corona. Daarom is het belangrijk om je te focussen op een gezond gewicht bereiken door gezond te eten samen met meer beweging en voldoende slaap.

👉 Zorg dat corona niet de baas wordt over jouw lichaam

Gezonde voeding, voldoende goede slaap, minder stress, voldoende ontspanning en genoeg beweging zorgen samen voor een sterker immuunsysteem. Om ervoor te zorgen dat een ernstig ziekteverloop wordt voorkomen is het belangrijk om daarnaast zorg te dragen aan een voldoende inname van vitamines C, vitamine D3 en K2, omega 3 en zink. Wetenschappers zijn altijd bezig om dit verder te onderzoeken, waardoor het altijd in ontwikkeling is, maar deze vitamines en mineralen zijn in ieder geval zeer van belang.

De laatste tijd komt er steeds in het nieuws dat de ene keer vitamine C belangrijk is en pas geleden nog dat vitamine D belangrijk is bij de strijd tegen corona. Je lichaam heeft alle vitamines en mineralen nodig om je immuunsysteem te verbeteren. Iedereen kan het virus krijgen, maar het je kan in ieder geval wel invloed hebben op het verloop ervan door gezonder te leven. Zorg dat corona niet de baas wordt over jouw lichaam door:

✅ voldoende vitamines en mineralen
✅ 500 tot 800 gram groenten per dag
✅ 2 stuks fruit per dag
✅ rood vlees max 1x per week
✅ 2x per week vette vis als makreel of wilde zalm
✅ handje ongezouten noten per dag
✅ omega 6 verminderen
✅ 30 min per dag aaneengesloten bewegen

Omega 6 zit vooral in bewerkt voedsel en daarnaast in zonnebloemolie en margarine. Dit is een ontstekingsbevorderende vetzuur, het zorgt dus voor ontstekingen als deze niet in balans is met omega 3. Als je een ontsteking krijgt in bijvoorbeeld je longen, zal deze ontsteking langer in het lichaam blijven. Bakken kan je daarom beter in olijfolie of kokosolie en meer omega 3 dan omega 6 eten. 

Vitamine D3 maakt je lichaam aan door zonnestralen. Hoe sterker de zon, hoe makkelijker je lichaam vitamine D aanmaakt. Daarom wordt het ook wel de zonnevitamine genoemd. Deze vitamine kan je ook door middel van voeding binnen krijgen, maar dit is helaas lang niet genoeg. Daardoor is het belangrijk om deze te suppleren, vooral in de winter wanneer we meer binnen zitten. 

Vitamine K2 zorgt ervoor dat D3 goed wordt opgenomen en gaat aderverkalking tegen. Vandaar dat deze 2 vitamines ( D3 en K2) samen gebundeld zijn in de druppels van Vitakruid. Ook vitamine K2 komen de meeste mensen tekort, doordat het te weinig in onze voeding zit. Naast dat deze vitamine ervoor zorgt dat de D3 op de juiste plekken komt, voorkomt het hart- en vaatziekten en zorgt het voor gezonde botten. 

Een lang verhaal kort; ik hoop dat jij ervoor gaat zorgen dat je al deze aspecten voor een gezonde levensstijl met een sterk immuunsysteem gaat afvinken, zodat jij en hopelijk jouw dierbaren een vitaal leven tegemoet gaan en minder vatbaar zijn voor virussen. Want dat gun ik iedereen. Zorg goed voor jezelf en elkaar.