Stress is van oorsprong een belangrijke functie om te overleven. Helaas ervaren tegenwoordig steeds meer mensen chronische stress en burn out verschijnselen. Stress en burn out zijn onderwerpen die steeds vaker in het nieuws naar voren komen, waardoor stress wellicht ook bij jou steeds meer als iets negatiefs wordt gezien. Maar stress hoeft niet negatief te zijn. De manier waarop jij denkt over stress, oftewel jouw mindset, bepaalt namelijk hoe jij met stress omgaat.

Vroeger al was dit systeem juist ontzettend belangrijk wanneer men in het bos een beer of een tijger tegenkwam. Tegenwoordig is het belangrijk wanneer je bijvoorbeeld bijna wordt aangereden door een auto. Stress zorgt er dan voor dat je alert bent en snel kan reageren om jezelf in veiligheid te brengen. Dit is dus positieve stress. Ook op werk kan stress juist positief zijn, zoals om goed te presteren of je goed moet concentreren. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je creatief bent. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van momenten dat het goed is dat je hersenen stress hebben.

Wanneer het echter te lang aanhoudt, dus wanneer je bijvoorbeeld de hele dag doorwerkt zonder pauze te nemen, wordt dit negatieve stress. Daarom is het belangrijk om op tijd te pauzeren, dit houdt in je lunchpauze elders dan achter de computer houden, maar ook om elk uur even te bewegen. Je kan desnoods een timer zetten die je eraan herinnert, zodat je even een kopje thee kan pakken of een rondje kan lopen. Dit is beter voor je geestelijke gezondheid en je zal merken dat je beter presteert en scherper bent dan wanneer je uren achter elkaar maar blijft doorwerken.

Tegenwoordig worden er bijna overal wel schermen gebruikt. Hierdoor hebben je hersenen niet alleen op het werk stress, maar ook op school en thuis. Denk maar aan je mobiele telefoon met sociale media, whatsapp, nieuwsapps en spelletjes, maar ook de televisie en tablets. De hele dag door krijgen je hersenen prikkels te verwerken. Daarom vind ik het belangrijk om momenten in te plannen zonder schermen, zoals tijdens het eten, wandelen en 2 uur voor het slapen gaan.

En wist je dat stress ook besmettelijk is? Let er maar eens op als iemand bij jou in de buurt stress heeft. Je zal merken dat jij die stress ook zal voelen terwijl de stress van de ander niks te maken hoeft te hebben met jou.

Wat te doen om stress te verminderen?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om stress te verminderen. Zoals ik hiervoor al aangaf, is het goed om na elk uur werken achter de computer even te bewegen. Hierdoor haal je jouw focus even weg van het werk (en scherm).

Beweging

Door te gaan wandelen wordt je stresslevel oftewel cortisol lager. Ga daarom even naar buiten om te wandelen. Het liefst in de natuur. Hierdoor kan je weer goed presteren, je bent scherper en je kan beter nadenken.

Zelf begin ik de dag met een wandeling van minstens 30 minuten om deze goed en rustig te beginnen en eindig ik de werkdag ook met een wandeling om te ontspannen en de avond ontspannen te beginnen met mijn gezin.

Schrijven

Wanneer ik ’s avonds in bed lig, denk ik wel eens aan de dingen die ik de volgende dag moet doen. Daarom heb ik een notitieboekje op het nachtkastje liggen zodat ik dit kan opschrijven en het los kan laten. Ook schrijf ik elke avond minstens 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Door dit te doen ervaar je een geluksgevoel en je stresslevel oftewel cortisol wordt verlaagd.

Laatst las ik ergens de tekst: maak van je hoofd geen agenda. Een agenda is ook een goed hulpmiddel om je hersenen te ontlasten. Door je afspraken en andere herinneringen in je agenda te noteren, hoef je zelf minder te onthouden en kan je ook deze belangrijke punten loslaten.

Ontspanning

Voldoende ontspanning is een belangrijk medicijn om stress te verminderen of te voorkomen. Ik weet dat het soms ontzettend moeilijk kan zijn om je te ontspannen als je in een stressvolle periode zit, maar des te belangrijker is het om toch vol te houden en te blijven proberen. Door te mediteren kan je stresslevel vermindert worden. Aan het begin zal dit onwennig voelen, maar na een aantal keren kan het juist erg goed werken.

Naast mediteren zijn goed slapen, wandelen en yoga ook goede bezigheden om je hersenen rust te geven. Dus geen Netflix of iets dergelijks. Een avondje series kijken zal je wellicht zelf wel ervaren als ontspanning, maar je hersenen krijgen hierbij juist geen rust.

Voedzaam eten

Langdurige stress zorgt ervoor dat er een tekort aan goede voedingsstoffen ontstaat. Daarom is het belangrijk om je lichaam en geest te voeden met voldoende gezonde voeding. Wanneer je stress hebt, zal je eerder geneigd zijn om ongezonde voeding te eten. Maar wanneer je teveel ongezonde voeding eet, zal er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Hierdoor zal je juist eerder stress ervaren. Is jouw voedingspatroon gezond, dan functioneren jouw darmen beter en zal je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen, waardoor je minder snel stress zult ervaren.

Als je in een stressvolle periode zit, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen die je stresslevel oftewel cortisol verlagen en je geluksgevoel ofwel serotonine verhoogd en zorgt voor een goed functionerende darmen. Belangrijke voedingsstoffen hierbij zijn tryptofaan, omega 3, magnesium en GABA.

Tryptofaan maakt namelijk serotonine aan en omega 3 zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt gevormd wat zit in bijvoorbeeld wilde zalm en makreel, chiazaden en lijnzaad. GABA werkt kalmerend en is dus ideaal bij een stressvolle situatie of periode. Ook deze voedingsstof zit net als magnesium in groene bladgroenten, broccoli en peulvruchten, maar ook in noten en eieren. Ook kan je GABA suppleren.

Wanneer je cortisol waarde hoog is, wordt er meer magnesium gebruikt. Daarom wordt magnesium ook wel het stressmineraal genoemd. Het werkt rustgevend wanneer je stress hebt. Eet voldoende groene bladgroenten, ongezouten noten en pitten om meer magnesium binnen te krijgen. Anders zal je merken dat je een craving krijgt naar suikers, vet en zout, omdat je lichaam energie nodig heeft. Je kan je magnesium ook aanvullen met een goede magnesium tauraat supplement.