Nu is het belangrijker dan ooit om een betere weerstand op te bouwen om zo virussen en infecties te voorkomen en te behandelen. Dus toen ik las dat er wordt beweerd dat supplementen niet bijdragen aan een beter immuunsysteem, ben ik meteen achter mijn laptop gaan zitten om hier een stuk over te schrijven.

Het voedingscentrum kwam namelijk met een nieuwsbrief waarin zij nogmaals aangeven om minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten voor een optimale gezondheid. Daarnaast geven zij aan dat het niet nodig is om extra vitamine C of andere supplementen te slikken. Hier schrik ik echt van. Uit vele onderzoeken in de orthomoleculaire geneeskunde blijkt dat wat het voedingscentrum, in deze stressvolle tijd, naar buiten brengt haaks staat op wat artsen en wetenschappers adviseren. Ook is er volgens de orthomoleculaire wetenschap meer vitamine C nodig dan wordt geadviseerd en is dit ontzettend belangrijk bij bijna alle ziektes.

Diverse vitamines en mineralen, in voeding of als suppletie hebben zelfs een officiële ‘weerstandsclaim’ van de Europese Commissie. Hieronder vallen onder andere vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C en vitamine D. Dit houdt in dat deze vitamines de weerstand verhogen.

Vitamine C tegen het coronavirus
Hoe kunnen zij aangeven dat supplementen niet bijdragen aan een beter immuunsysteem? Waar in China een patiënt met het coronavirus via een invuus dagelijks vitamine C toegediend kreeg en onder andere daardoor herstelde. In China wordt dan ook vitamine C gebruikt bij patiënten met het coronavirus en adviseert de vitamine aan om het coronavirus te behandelen.

Er lopen nog steeds onderzoeken naar het verband tussen vitamine C en de preventie van COVID-19 / coronavirus en ze zijn nog steeds op zoek naar een vaccin, maar er zijn al wel positieve uitkomsten waar vitamine C bij patiënten werd ingezet. Hoe dan ook is vitamine C onwijs belangrijk voor jouw gezondheid. Hier kom ik later nog op terug.

Supplementen voor een beter immuunsysteem

In het hedendaags leven hebben wij al zoveel stress, dat minstens 500 gram groenten per dag noodzakelijk is. Er is nog geen vaccin of iets dergelijks om je te beschermen tegen corona, maar je kan wel je immuunsysteem versterken. Eigenlijk raad ik altijd aan om minstens 500 gram groenten aan te houden voor een optimale weerstand, maar juist in deze tijd met alles wat omtrent het coronavirus speelt is dit des te belangrijker. Hierbij geldt hoe meer kleur, hoe beter. Dus verschillende soorten groenten in plaats van 1 soort groente.

Nog steeds wordt er gezegd dat door gezond en gevarieerd te eten je alle vitamines binnen krijgt die je nodig hebt. Helaas is dit tegenwoordig niet meer voldoende. Er zitten namelijk lang niet meer zoveel vitaminen en mineralen in groenten en fruit als vroeger. Dit komt door bodemverarming, de aarde waar onze groenten en fruit geteeld worden, is namelijk lang niet meer zo vruchtbaar. Daarom is het dus niet meer voldoende om slechts 250 gram groenten per dag te eten, maar is het verstandiger om zeker minstens 500 gram groenten per dag aan te houden. Daarnaast is het noodzakelijk om tekorten aan te vullen met supplementen. Ook hier kom ik later nog op terug.

Als je gezond leeft, ben je minder vatbaar voor ziektes.

Gezonde voeding houdt in zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, zoveel mogelijk kleur aan groenten op je bord en elke dag supplementen gebruiken als toevoeging. Vermijd geraffineerde suikers, deze verlagen je weerstand.

Bewust of onbewust zal je toch meer stress ervaren door COVID-19. Het is toch een spannende situatie, waar we niet veel meer aan kunnen doen dan de adviezen opvolgen van het RIVM en goed zorgen voor jezelf en je geliefden. Probeer elke nacht goed en voldoende slaap te pakken, te bewegen door bijvoorbeeld binnenshuis te sporten, neem me-time momentjes door echt te ontspannen zonder beeldscherm en zorg ervoor dat je onderstaande gebruikt om je gezondheid te bevorderen.

Vitamine C
Vitamine C is een antioxidant, beschermt je lichaam tegen stress en versterkt je immuunsysteem om zowel ziekten als infecties te voorkomen en te beperken. Deze vitamine zit in citrusvruchten, kiwi, koolsoorten en paprika. Daarnaast mag je hier gerust 1000 mg per dag extra als supplement van binnen krijgen, zeker met het coronavirus dat momenteel heerst. Let hierbij wel op dat je een goede variant neemt zoals de gebufferde vitamine C van Vitakruid, zonder onnodige toevoegingen als gluten of conserveermiddelen.

Vitamine D
Vooral in de wintermaanden maak je door te weinig zonlicht te weinig vitamine D aan en is het belangrijk om dit tekort aan te vullen door middel van suppletie. Momenteel heeft iedereen extra vitamine D nodig, doordat we in een uitzonderlijke periode zitten waarin het belangrijk is om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zorg er bij suppletie voor dat je vitamine D in combinatie met vitamine K2 inneemt, zoals een hoogwaardige vitamine D3 & K2 van Vitakruid.

Magnesium
Voedingsexperts geven aan dat het merendeel van de Nederlands een tekort heeft aan magnesium. Is een van de belangrijkste mineralen voor je lichaam. Werkt goed tegen spierpijn, verkrampte spieren en een onrustig gevoel. Magnesium verbetert ook de gezondheid van hart- en bloedvaten en is ontstekingsremmend.

Er zit veel magnesium in onder andere pompoen, pompoenpitten, cacao, spinazie, broccoli en zwarte bonen. Ook hierbij geldt weer dat je niet genoeg magnesium binnenkrijgt door middel van alleen gezonde voeding, dus ook hierbij is het goed om dit aan te vullen met suppletie. Er zijn verschillende soorten magnesium. De beste vormen zijn magnesium malaat, tauraat en bisglycinaat.

Omega 3
Dit kan je halen uit walnoten, chiazaad, lijnzaad en vette vis als ongekweekte zalm uit Alaska. Naast deze voedingsstoffen is het verstandig om extra omega 3 te suppleren in vloeibare vorm met polyfenolen.

Zink
Ook zink is een van de belangrijkste sporenelementen bij het versterken van het immuunsysteem. Deze belangrijke spoorelement wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, waardoor we deze binnen moeten krijgen via gezonde voeding als vis, peulvruchten, ongezouten noten en pompoenpitten.

Antioxidanten
In diepgekleurde voeding zoals bieten, blauwe bessen, extra vierge olijfolie en pure chocolade (minstens 80% cacao) zitten antioxidanten die de vrije radicalen bestrijden.

Water
Water helpt ons lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen, het spoelen van overtollig afval en giftige stoffen, het zorgt voor de smering van onze gewrichten en nog veel meer. Een algemene regel is dat je 2 liter water per dag zou moeten drinken voor een optimale gezondheid. Hier vind je tips over hoe meer water te drinken.

Kurkuma

Geelwortel oftewel kurkuma heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals een ontstekingsremmende werking. 1 tot 3 gram verse kurkuma of kurkumapoeder per dag is al voldoende. Door het met een beetje zwarte peper te combineren wordt de opname versterkt.

Er zijn nog veel meer tips die ik nu heel graag met jou zou willen delen, maar dan wordt dit stuk wel heel erg lang. Deze tips zijn in ieder geval de belangrijkste. Ik hoop dat ik je inzicht heb gegeven in welke voedingsstoffen altijd, maar nu extra belangrijk zijn. Ook hoop ik dat je aan de slag gaat met de tips om jouw immuunsysteem en die van jouw dierbaren te versterken om het lichaam te beschermen tegen ziektes. Zorg goed voor jezelf en elkaar.