Onze lichamen bestaan voor ongeveer 60% uit water. Het is van vitaal belang voor ons hart, onze hersenen, longen, spieren en huid.

Water is een interne temperatuurregelaar en helpt ons lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen, het spoelen van overtollig afval en giftige stoffen, het zorgt voor de smering van onze gewrichten en nog veel meer.

Meer water drinken helpt ook om het verlangen naar water in te dammen en gezond gewichtsverlies te ondersteunen.

Een algemene regel is dat je 2 liter water per dag zou moeten drinken voor een optimale gezondheid. Er is niet heel veel wetenschap achter deze regel, maar wel is hydratatie 100% zeker erg belangrijk.

Wanneer je slechts 2% lichaamsvocht verliest zorgt dit voor een enorme achteruitgang van je fysieke prestaties. Dit is niet verwonderlijk aangezien je spieren voor 80% uit water bestaan. Wanneer je dus veel sport is voldoende water drinken dus nog belangrijker.

Wist je dat het drinken van water een enorme invloed heeft op je hersenfunctie en energielevel? Wanneer je wel je normale dagelijkse activiteiten uitoefent, maar niet drinkt, dan verlies je ongeveer tussen de 1 en 3% van je lichaamsvocht. Voor een persoon van bijvoorbeeld 65 kilo is dit tussen de 0.45 kilo en 1,95 kilo. Wanneer dit niet goed aangevuld wordt, dan krijg je last van slechte concentratie, vaak hoofdpijn, slecht werkend geheugen en het zorgt voor angstgevoelens en vermoeidheid.

Dit is trouwens weer een trigger voor emotie-eten!

Drink dus voldoende water.

Meer water drinken kan ook helpen bij afvallen.

Studies laten zien dat het drinken van een halve liter water jouw spijsvertering met 24-30% laat stijgen gedurende 1,5 uur.

Zelf drink ik minimaal 2 liter water per dag en wanneer ik sport zo rond de 3 liter.

Hier zijn 8 Tips om gemakkelijk meer water te drinken

1. Drink 2 glazen water nadat je bent opgestaan.

Zet een glas water naast je tandenborstel en drink na het wakker worden meteen je water. Niet alleen zal dit je hydrateren voordat jij jouw heerlijke ochtendkoffie drinkt, maar het zal ook je spijsverteringssysteem wakker maken en je organen ondersteunen. Je hoeft niet al je water supersnel te drinken, maar begin gewoon met het drinken ervan terwijl je je voorbereidt op je dag. Waarschijnlijk voel jij je daardoor al snel alerter!

2.  Bewaar een waterkan met water in de koelkast

Als je van gekoeld water houdt, zorg er dan voor dat je altijd een volle kan water in de koelkast hebt. Vul het twee keer per dag als dat nodig is, zodat je altijd gekoeld water bij de hand hebt wanneer je dat wilt.

3.  Maak je water op smaak met fruit en kruiden

Een andere manier om van drinkwater een aangename gewoonte te maken is om creatief met fruit en kruiden om te gaan. Je kan plakjes grapefruit, sinaasappel, aardbei, komkommer, munt, basilicum, citroen en limoen toevoegen. Bewaar deze in de koelkast. Je kan jouw fruit- en kruiden waterkan minstens 2 keer bijvullen voordat je nieuwe ingrediënten hoeft toe te voegen. Je hebt niet veel nodig, een paar blaadjes of plakjes zijn al voldoende. 

4.  Vul een waterfles waar je graag uit drinkt

Als je een waterfles hebt waar je graag uit drinkt, heb je meer kans om een gewoonte op te bouwen. Het klinkt misschien raar, maar denk er eens over na. Hoe vaak draag je die broek die niet lekker zit of die jeukende trui? We hebben de neiging om ons te houden aan dingen die ons plezier brengen en meer plezier creëren. Dus als het aankomt op het bouwen van een nieuwe gewoonte, is het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je lifestyle tools (in dit geval een waterfles) geschikt zijn voor je plezier.

5. Stel een timer in op je telefoon of download een app

Je kan een timer op je telefoon instellen voor elke 2 uur met een notitie 'Drinkwater!' of download een water app die jou eraan herinnert. Het is niet zo dat je drinkwater als een taak moet behandelen, maar het kan in het begin heel nuttig zijn om een herinnering in te stellen. De beste manier om een nieuwe gewoonte op te bouwen is door consistentie. Het kan ook zijn dat naarmate je meer water drinkt, je het meer op je eigen dorst afstemt. Uiteindelijk kan je het proces eenvoudigweg door je dorst sturen.

6.  Zorg ervoor dat je water goed smaakt!

Goed smakend water drinken maakt het verschil, en geloof het of niet, al het water is NIET hetzelfde. Als je geen duur filtratiesysteem kunt veroorloven, kan je een eenvoudig waterfilter op bijvoorbeeld Amazone vinden of echt bronwater kopen in de supermarkt.

7. Eet meer waterrijke vruchten en groenten

Je kan hydrateren door ook waterrijke vruchten en groenten te eten. Vruchten zoals watermeloen, druiven, aardbeien en groenten zoals komkommer, selderij en sla zitten allemaal hoog in water. Clean eating is van nature hydraterend en voedend in de natuur. Let wel op dat je fruit met mate eet, aangezien hier wel veel suikers inzitten.

8. Krijg een verantwoordingspartner

Vind een vriend(in) om samen met jou nieuwe gewoonten te ontwikkelen en neem de 28 dagen Clean Eating Challenge voor extra ondersteuning bij het afleggen van verantwoording aan elkaar. Binnen de privé Facebook groep heb je toegang tot dagelijkse ondersteuning van mijzelf, maar ook van een hele gemeenschap van mensen die op dezelfde reis zijn als jij!