De meeste mensen die gezonder willen leven, richten zich alleen op hun lichamelijke eigenschappen. Deze mensen veranderen hun eetgewoonten en gaan vaker naar de sportschool. Dit zijn natuurlijk ontzettende goede veranderingen, maar je geestelijke eigenschappen zijn minstens net zo belangrijk.

Tips voor een positieve mindset

Als je echt gezond en gelukkig wilt zijn, zal je ook aan je mindset moeten werken. Wanneer je positief door het leven gaat, zal je beter kunnen functioneren in je dagelijks leven. Ervaring leert namelijk dat je sterker in je schoenen staat als je een positieve instelling hebt. Hierdoor zal het makkelijker zijn om ook bij tegenslagen door te zetten en niet op te geven. Je zal gaan omdenken en deze tegenslagen zien als uitdagingen die te overwinnen zijn.

Ook bij het aannemen van een gezondere levensstijl met betrekking tot je voeding en beweging, zal je makkelijker kunnen doorzetten wanneer je hoofd er ook naar staat en deze positief is ingesteld.

Om jou op weg te helpen naar een positieve, gezonde mindset heb ik hier 10 tips om dit te bereiken:

1. Accepteer jezelf voor wie je bent.

Dit is al meteen de belangrijkste. Ontzettend veel mensen worstelen elke dag weer met onzekerheid, onzekerheid over zichzelf. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ ‘Doe ik er wel toe?’ ‘Vinden mensen mij raar?’ Elke dag worden wij geconfronteerd met ideeën over hoe wij eruit zouden moeten zien en hoe wij ons zouden moeten gedragen. Sociale media heeft hier een groot aandeel in. Hier worden voornamelijk mooie beelden geplaatst om maar aan de hele wereld te laten zien hoe mooi iemand is, hoe leuk ze het hebben of heerlijk het eten eruit ziet. 

Natuurlijk is het belangrijk om te streven naar verbeteringen, maar nog belangrijker is het om jezelf te vergelijken met jezelf een bepaalde periode hiervoor. Vergelijk jezelf niet met anderen, je weet immers niet wat er in zijn of haar hoofd omgaat en sociale media geeft al helemaal een vertekend beeld. Je gaat er nooit uitzien zoals iemand anders, maar je kan er wel uitzien als een betere versie van jezelf. En dat is waar het om gaat.

2. Omring jezelf met positieve mensen.

Door jezelf te omringen met positieve mensen zal jij ook positief in het leven staan. Immers, waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Ben je bijvoorbeeld dag in, dag uit met iemand die constant aan het klagen is, dan zal je hier hoe dan ook door beïnvloed raken. Hoe goed je je best ook doet dit te voorkomen. Wellicht is het dan beter om afscheid van deze persoon te nemen en je te richten op mensen die wel positief zijn en wellicht dezelfde doelen en ambities hebben als jij.

In ons drukke leven vliegt de tijd voorbij en hebben wij weinig tijd om leuke dingen te doen. Maak daarom tijd voor familie en vrienden. Zorg ervoor dat je ‘quality time’ hebt met je geliefden om van elkaar te genieten en te lachen. De mensen die dichtbij je staan en jou waarderen zullen jou vertrouwen en geluk geven. Dit is zo ontzettend belangrijk.

3. Waardeer de kleine dingen in het leven.

Ik zei het net al, wij met ons drukke leven kunnen vergeten om te genieten van de kleine mooie dingen die het leven ons geeft. Ga eens wandelen en laat je telefoon thuis, let op de bomen, bladeren, vogels en geluiden om je heen. Laat ’s avonds de televisie eens uit, kijk eens geen Netflix, maar ga spelen met je huisdier of mediteer. Geniet van de heerlijk warme douche. Door deze dingen een paar weken te doen, zal je merken dat je meer mindful bent en zal je meer genieten van deze kleine dingen.

Vind je dit moeilijk, probeer het dan in je dagelijkse routine te krijgen. Zet desnoods een herinnering in je telefoon. Hoe gek het ook wellicht klinkt, het kan je helpen er een gewoonte van te maken. Ik heb dit zelf gedaan met meditatiemomenten. Ik had een drukke tijd op werk en alle voorbereidingen van de emigratie. Hierdoor voelde ik geen moment rust. Door een herinnering in mijn telefoon te zetten die elke keer aan het einde van de werkdag afging, nam ik wel elke keer even mijn moment om te mediteren. Gewoon even niks doen, even een moment rust. Heerlijk. Geniet van alle kleine momenten.

4. Eet gezond.

Dit is een duidelijke denk ik. Als je verwerkt voedsel eet uit pakjes, zakjes of andere gemak producten, doe je jezelf tekort. Door vers, puur voedsel te eten ga je jouw lichaam voeden in plaats van vullen. Hierdoor zullen je lichaam en hersenen beter functioneren. Verwerkte voedingsstoffen bevatten allerlei toevoegingen die een negatieve invloed hebben op je hersenen. Door je lichaam te gaan voeden zal je al na enkele dagen merken dat je meer energie hebt zonder ups en downs. Je huid, haren en nagels zullen er ook beter uit gaan zien.

Heel graag wil ik jou helpen hetzelfde te bereiken als ik en vele anderen, namelijk een Happy, Fit and Healthy levensstijl. Jouw gezondheid zal een boost krijgen en je zal je fit en energiek voelen. 

Met het online afslank progamma geef ik jou handvatten om deze gezonde levensstijl aan te nemen. Zie jezelf een gezonde levensstijl aanhouden voor de rest van je leven.

5. Vind een hobby.

Een hobby zorgt ervoor dat je vaardigheden ontwikkeld en je een extra doel hebt in het leven naast een fulltime baan, iets waar je naar uitkijkt om te doen. Het is niet gezond om je alleen maar bezig te houden met werken en sporten. Doe meer dingen die je gelukkig maken. Probeer nieuwe dingen uit, verbreed je horizon en ontdek zo nieuwe hobby’s.

6. Praat over je gevoelens.

Het is goed om je gevoelens te uiten en niet op te kroppen. Wellicht ben je geen prater of wil je niet iemand anders lastig vallen met jouw problemen, maar probeer je te realiseren dat het opgelucht kan voelen door je gevoelens wel te uiten. De mensen die dichtbij je staan en jou waarderen zullen graag voor je klaarstaan om je hart bij te luchten. Ben je geen prater, probeer het dan van je af te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek. Het fijne hieraan is dat je alles kan teruglezen.

7. Richt je op hetgeen waar je invloed op kan hebben.

Houd je niet bezig met dingen waar je niks aan kan veranderen. Dit zorgt alleen maar voor onrust in je hoofd en negatieve energie. Als je ergens niks aan kan veranderen, is het zonde van je energie om er maar aan te blijven denken terwijl het je ondertussen een machteloos gevoel geeft. Niet alles gaat zoals jij wilt of zoals jij hebt gepland. Accepteer dit, laat het los en ga verder.

Blijf positief en zorg ervoor dat je niet de negativiteit tot je laat komen. Gebeurd er iets dat negatief of minder leuk is, bedenk je dan of dat deze gebeurtenis zo erg is dat het je gehele dag mag verpesten? Zijn er dingen die wel positief waren? Kies ervoor je stemming niet te laten beïnvloeden door 1 negatieve gebeurtenis en richt je op de positieve dingen.

8. Gebruik fouten en tegenslagen om succes te hebben.

Probeer te leren van je fouten. Wanneer je gefaald hebt, is het normaal om hier een bepaalde tijd meer te zitten. Zorg er alleen voor dat je hier niet te lang mee rondloopt, anders ga je jezelf er nog van overtuigen dat je iets niet kan terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Net zoals bij het vorige punt geldt hier ook: accepteer het, laat het los en ga verder.

‘Uitgedaagd worden in het leven is onvermijdelijk, verslagen worden is een keuze’. Zie je fouten als een leermoment om te groeien en doe het de volgende keer beter.

Zie tegenslagen als een test om jouw doelen te behalen. Wanneer het je, ondanks alle tegenslagen, toch gelukt is om je doel te behalen krijg je meer zelfvertrouwen en zal je (terecht) trots op jezelf zijn.

9. Doe iets voor anderen.

Een van de mooiste dingen die je kan doen voor een positieve mindset is iets doen voor een ander. Neem initiatief wanneer je een tijdje geen contact hebt gehad met iemand en doe iets liefs voor diegene. Is iemand in je omgeving verdrietig, steun deze dan en bied een schouder aan. Iets voor een ander doen zonder iets terug te verwachten is een fijn gevoel om te ervaren. Kom je een vreemde tegen, complimenteer deze persoon dan. Jij hebt jezelf en de ander een fijn gevoel gegeven voor de rest van de dag.

10. Review jouw leven.

Het leven gaat ontzettend snel voorbij. Veel mensen hebben elk jaar goede voornemens die meestal gedurende het jaar beetje bij beetje afzwakken om er aan het einde van het jaar achter te komen dat ze deze goede voornemens niet hebben gehaald. Daarom is het goed om een lijst te hebben met jouw doelen en deze eens in de paar maanden te bekijken. Bepaal hoe het ervoor staat en welke je wilt gaan verbeteren.