Met verschillende middelen is een huis gemakkelijk om te toveren tot een gezellige kerst huiskamer. Hieronder staan tips om jouw huis sfeervol te maken voor het kerstdiner.

Gerechten dresseren

Met behulp van kerst uitsteekvormen kan je gerechten met een leuke kerstuitstraling presenteren. Bakvormen in de vorm van een kerstboom of een kerstster om bijvoorbeeld een cake in te bakken of een ijstaart in te maken zorgen ervoor dat het gerecht er net wat specialer uitziet. Er zijn ook allerlei kerstsjablonen verkrijgbaar. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken bij het decoreren met poedersuiker op de cake of cacao op slagroom bij de koffie of warme chocolademelk.

Serveer je een salade?
Versier deze met bolletjes fruit of komkommer. Een bolletjes schepper helpt je om met een simpele draaibeweging perfecte bolletjes uit bijvoorbeeld appel of peer te scheppen. Ook leuk als garnering of in bowl.

Een spuitzak maakt het eenvoudiger om gerechten zoals aardappelpuree en slagroom mooi te presenteren of bijvoorbeeld cupcakes te decoreren.

Sfeervol de dinertafel dekken

Mooie wijnglazen op tafel geven de dinertafel al een feestelijk tintje, maar als je gebruik maakt van een kleurthema word de dinertafel een sfeervol geheel. Denk eens aan een kleur als goud of paars voor de afwisseling in plaats van rood met groen. Met accessoires als lint, een tafelloper en bloemen in dezelfde kleur creëer je een sfeervol kerstdiner.

Er zijn zoveel soorten tafelkleden en tafellopers dat je er verschillende sferen mee kan uitstralen. Om een sfeervol kerstdiner te creëren heb je allerlei opties. Je kan de tafel met wit of lichtgekleurd tafelkleed dekken en op enkele plekken kaneelstokjes met steranijs en besjes leggen. Dan houd je de basis neutraal en leuk je het op met deze accessoires.

Tafelkleden heb je in diverse materialen, onder andere papieren, polyester en katoen. Als je kiest voor een dikke, rijke stof maak je er een geheel van door de servetringen van dezelfde stof te maken en datzelfde te doen bij de kandelaars. Ook kan je kiezen voor een rood-wit gestreept touw om servetringen van te maken. Hier kan je bijvoorbeeld een kerstballetje, een belletje, een hulstblaadje of een naamkaartje aan vastmaken. Heel simpel, maar een leuk detail!

Met kaarsen heb je ook meerdere opties om het kerstdiner sfeervol te maken.
Naast mooie kandelaars met een lint kan je kleine glaasjes met gekleurd water vullen en voorzien van drijfkaarsjes met eventueel wat glittertjes in het water. Theelichtjes in een theelichthouder doen het natuurlijk altijd goed. Stompkaarsen kan je zelf versieren met een mal van een kerstboom, ster of kerstkrans door er fijne kunstsneeuw of een kleur in jouw kleurthema op de spuiten.

Decoratie op tafels
Een mooi kerststuk mag met de kerstdagen niet ontbreken. In de winkel heb je genoeg keuze, maar je kan het eenvoudig zelf maken. In het park of bos kan je op zoek naar takken en dennenappels of misschien heb je in de tuin wel een plant staan waar je mooie takken vanaf kan knippen. De dennenappels kunnen eventueel in het kleurthema geverfd of gespoten worden. Heb je een diepe schaal? Dan is het handig om oase steekschuim te gebruiken zodat je de takken en de kaars of kaarsen erin kan prikken. Kleine kerstcadeautjes kunnen leuke onderdelen zijn van een kerststuk, maar je kan ze ook hier en daar op de dinertafel leggen. Deze zijn gemakkelijk te maken door bijvoorbeeld lege luciferdoosjes of houten blokjes met kerstpapier in te pakken en je kan ze volgend jaar weer gebruiken. Een glazen, doorzichtige vaas met kerstballen en eventueel kerstlichtjes is heel simpel, maar ook zo mooi en sfeervol. 

Een Engelse traditie is een ‘Christmas cracker’ bij het kerstdiner. De cracker dient door twee personen getrokken te worden en degene met het grootste gedeelte krijgt de inhoud. Een leuk detail voor een sfeervol kerstdiner.

Hangt er een lamp boven de eettafel?
Dan kun je deze versieren door middel van lint, groene kersttakken, kerstkaarten of kerstballen. Net wat je mooi vind om het sfeervol te maken.