Wetenschappers hebben in 195 landen onderzoek gedaan naar de consumptie van belangrijke voedingsmiddelen en wat de gevolgen zijn bij een te lage consumptie van deze voedingsmiddelen. Afgelopen week is het resultaat van dit onderzoek verschenen waarin wordt aangegeven dat slechte eetgewoontes leiden tot maar liefst 11 miljoen doden per jaar wereldwijd. 11 miljoen! Daar schrik ik echt van.

Wederom wordt er bevestigd dat het ontzettend belangrijk voor jouw gezondheid is om zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te eten. De 4 oorzaken van een slechte gezondheid / gezondheidsklachten zijn:

  • teveel natrium inname
  • teveel suiker inname
  • te weinig volle granen
  • te weinig groenten en fruit

Teveel natrium

De belangrijkste bron van natrium is zout. Als je hier teveel van binnenkrijgt, wordt je bloeddruk verhoogd en je kan nierproblemen krijgen. Het meeste zout dat je binnen krijgt zit in bewerkte voedingsmiddelen. Daarom is het erg belangrijk om betere alternatieven te gebruiken voor producten als kant-en-klare pakjes, pastasauzen, soep, kruidenmixen en bouillon, maar ook in brood en sojasaus zit veel zout verwerkt. Een verlaging van de inname van natrium zal jouw hartgezondheid al verbeteren.

natrium

Teveel suiker

Een te hoge suiker consumptie brengt namelijk klachten met zich mee als darmklachten, overgewicht en diabetes type 2. Je lichaam en je brein hebben suikers nodig om goed te kunnen functioneren. Deze suikers krijg je al binnen door gezonde voeding. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden of tenminste met mate te consumeren waar toegevoegde suikers in zitten zoals frisdranken, vruchtensappen, snoep, koekjes, ijs en meer verwerkte producten. Dit zijn namelijk juist de producten die je lichaam absoluut niet nodig heeft om goed te functioneren.

suiker

Te weinig volle granen

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om volle granen uit gezonde koolhydraten binnen te krijgen. Denk hierbij aan bruine rijst, gierst, havermout, spelt, bulgur, boekweit en quinoa. Deze granen zijn erg gezond doordat ze vezelrijk zijn en daardoor belangrijk voor je darmen. Daarnaast zijn ze goed voor je cholesterol, je krijgt snel een verzadigd gevoel en ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Een gezondeclea levensstijl gaat om het vermijden van verwerkte en geraffineerde voeding (de slechte eetgewoontes) die snelle, slechte koolhydraten bevatten en die te vervangen voor de goede koolhydraten met volle granen.

volle granen

Te weinig groenten en fruit

Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende groenten en fruit te eten, maar helaas blijkt dat de meeste mensen dit nog steeds niet doen. Een paar jaar geleden hoorde ik hier ook nog bij totdat de knop om ging. Het eten van groenten en fruit zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en dat kan ik zeker beamen. Voor mijn gezonde levensstijl was ik bijna het hele jaar door verkouden en meerdere keren per jaar ziek. Sinds ik meer groenten en fruit eet, ben ik niet verkouden of ziek geweest. Maar het eten van voldoende groenten en fruit is om meer redenen belangrijk. Zo krijg je geen last van een hoge bloeddruk en het helpt overgewicht te voorkomen.

Als je dan ook nog zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit eet, krijg je verschillende soorten gezonde voedingsstoffen binnen. In wortels en mango’s bijvoorbeeld zit bètacaroteen wat het lichaam omzet tot vitamine A en in groene bladgroenten zit weer vitamine C en ijzer. Dus een vrolijk gekleurd bord zit er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens super gezond.

groenten en fruit

Gezonde levensstijl

Zoals ik al eerder zei blijkt weer dat het inderdaad echt zo ontzettend belangrijk is om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten en de consumptie van bewerkte producten als chips, snoep en koekjes te verminderen. Als je zoveel mogelijke onbewerkte, verse voedingsmiddelen eet, oftewel een gezonde HFH levensstijl hebt, zal je geen last hebben van deze 4 oorzaken of je hier zorgen om hoeven maken.

Je hoeft niet bang te zijn dat een gezonde levensstijl saai is. Juist niet, door een gezonde levensstijl aan te nemen zal je meer genieten van de verschillende smaken die voeding kan hebben. Daarnaast kan je op zijn tijd natuurlijk gewoon lekker blijven genieten van een ijsje of een patatje speciaal.

Aan het begin is het natuurlijk even wennen om bepaalde dingen te missen en gewend te raken aan het gebruik van minder suiker en zout. Daarom bied ik ook een 28 dagen online aanslank programma aan, zodat je een sterke start hebt om deze gezonde levensstijl jouw eigen te maken. Het moment dat jij besluit jouw slechte gewoontes te veranderen en start met een gezonde levensstijl is namelijk het belangrijkst. Zolang je maar blijft volhouden, zal je er beetje bij beetje aan gaan wennen tot het een gewoonte is en je erachter komt dat deze stap jouw beste beslissing ooit is geweest.

Wil jij ook af van jouw slechte eetgewoonten, indien gewenst afvallen en toch blijven genieten van een wijntje of een stuk chocolade? Zet dan nu de eerste stap naar een gezonde levensstijl.